Cactussen en vetplanten
Cactussen en vetplanten zijn ideaal als je niet zulke groene vingers hebt, maar ook voor de echte planten liefhebbers zijn dit mooie kamerplanten. Je kiest namelijk niet alleen voor gemak doordat je weinig water hoeft te geven en er weinig andere verzorging nodig is, er zijn ook veel verschillende bijzondere cactussen en vetplanten waar je uit kunt kiezen. Dit zijn dan ook mooie planten die in kleinere formaten bijvoorbeeld op een dienblad of op tafel kunnen staan, waar je veel plezier van zult hebben!
Onze favoriete cactussen en vetplanten
Wil je weten welke varianten populair zijn? Bekijk dan het volgende lijstje:
-
De Aloë Vera is zeer bekend vanwege de vrolijke en exotische vorm van de bladeren, maar ook vanwege de vele schoonheidsproducten en andere middelen waar dit plantje in wordt verwerkt.
-
De Echeveria is een kleine vetplant met een unieke roosachtige vorm. Deze plant bestaat in veel verschillende kleuren en varianten.
-
De Haworthia is een kleine vetplantensoort met langwerpige gestreepte bladeren. Deze soort is populair vanwege de elegante uitstraling.
-
De Opuntia staat ook wel bekend als de schijfcactus en is als het ware de typische filmcactus. De uiteindes bloeien.
-
De Sanseveria is ook wel bekend als de vrouwentong. De plant heeft langwerpige, platte maar stevige bladeren met een bijzonder patroon van verschillende tinten groen.
Tips voor de verzorging van cactussen en vetplanten
Cactussen en vetplanten zijn nauwe familie van elkaar. Het verschil is dat alleen cactussen de kenmerkende knobbeltjes hebben waarop de naalden zijn ingeplant. Een verzamelnaam voor cactussen en vetplanten is 'succulenten'. Een naam die aangeeft dat deze planten grote hoeveelheden water kunnen opslaan. Cactussen en vetplanten danken hun populariteit aan hun bijzondere, vaak grillige vorm en aan de opvallende bloemen. Met deze tips heb jij het langste plezier van jouw cactus of vetplant.
-
De standplaats
Succulenten houden van zon, warmte en droogte. Niet verwonderlijk, gezien hun natuurlijke leefmilieu in de woestijn. Veel soorten doen het goed op een zonnig plekje op de vensterbank. Er zijn echter ook succulenten die je beter tegen directe zonnestraling kunt beschermen. Onze groenexperts vertellen je hier graag meer over.
Tip: het is niet verstandig een cactus te draaien. De kant die niet aan de zonnestraling gewend is kan verbranden en bovendien kost het de plant veel energie om zich weer naar de zon te richten, wat ten koste gaat van de groei.
-
Water geven
Wees altijd spaarzaam met water en volg zoveel mogelijk de natuurlijke situatie in de woestijn na. Dat betekent dat je ze beter eens in de zoveel tijd een flinke scheut kunt geven dan elke dag een beetje. De planten slaan het water op en regelen zelf hoeveel ze gebruiken. De meeste succulenten kunnen slecht tegen hard water. Regenwater is de beste optie voor cactussen en vetplanten.
-
Voeding
Cactussen en vetplanten stellen hun eigen eisen aan de voedingsbodem. Daarom vind je bij in ons tuincentrum speciale potgrond voor succulenten en speciale cactusmest. Bemest de planten alleen tijdens het groeiseizoen en nooit als ze in rust zijn.
-
Overwinteren
Een jaarlijkse rustperiode is voor succulenten van groot belang. Een koele overwintering is een voorwaarde voor een goede bloei. Zet jouw cactussen en vetplanten daarom, na de groeiperiode, op een koele, droge en lichte plaats, bijvoorbeeld in een niet-verwarmde extra slaapkamer of garage. Ze mogen absoluut niet in het donker staan, dus kies wel een ruimte met ramen. Tijdens de wintermaanden geef je bijna helemaal geen water.
-
Verpotten
Zo gauw de omgevingstemperatuur stijgt, beginnen de planten aan een nieuwe groeiperiode. Als je ze na de winterrust weer terug in de huiskamer zet is het belangrijk de succulenten voldoende ruimte te geven. Zet ze in een iets ruimere pot, maar plant ze beslist niet dieper. Gebruik alleen speciale cactuspotgrond en geef, na het verpotten, voor één keer flink water.