Tuintips juli

Tuintips juli

Juli is doorgaans een zeer warme maand. Terwijl wij het liever rustig aan doen op een zonovergoten dag – zeker rond het middaguur – groeien en bloeien de planten, struiken, groenten en kruiden dat het een lieve lust is, mits ze voldoende water krijgen. Je kunt nu volop genieten van de vele bloemen, geuren en een verse oogst. Steek ook af en toe de handen uit de mouwen met deze tuinklustips voor juli.

Tuintips voor juli

 1. Geef pot- en kuipplanten en hanging baskets elke dag water. Verwijder uitgebloeide bloemen en geef ze ook regelmatig vloeibare voeding, zodat ze nog heel lang doorbloeien.
 2. Sproei de border en het gazon liever om de zoveel dagen gedurende een lange tijd dan elke dag een beetje.
 3. Zaai tweejarigen, zoals vingerhoedskruid, IJslandse papaver, juffertje-in-het-groen, stokroos, judaspenning en damastbloem.
 4. In de moestuin of vierkante-meterbak kun je (snij)bietjes, broccoli, radijs, wortel, sla, paksoi, Chinese kool en spinazie zaaien en andijvie, winterkool, late aardappelen en late prei planten.
 5. Oogst kruiden en laat de kruiden die je niet meteen gebruikt drogen.
 6. Plant bolletjes van de herfsttijloos (Colchicum) in het gazon of aan de voet van een struik. Plant ze circa tien centimeter diep en op minstens vijftien centimeter afstand van elkaar.
 7. Vul bakken en potten met zomerbloeiers als lobelia, surfinia, petunia, dahlia, potgeranium (Pelargonium), Diascia, Cosmea en Kalanchoë.
 8. Je kunt nu ook nog bloeiende vaste planten in de border zetten, maar bedenk dat ze regelmatig water nodig hebben als het lang droog en warm blijft. Doe dit dus niet vlak voordat je op vakantie gaat.
 9. Vergeet niet op tijd een goede buur, vriend(in) of familielid te vragen je tuin- en kamerplanten te verzorgen als je op vakantie gaat. Zet alle potplanten bij elkaar met een gieter ernaast en zet de zwenksproeier alvast klaar op de juiste plek.
 10. Maai het gras niet te kort om verbranding door de zon te voorkomen. Geef mest als er regen wordt verwacht.
 11. Vul het vijverwater regelmatig aan en verwijder algen.
 12. Verwijder onkruid en (naakt)slakken.
 13. Snoei struiken die in het voorjaar bloeien, zoals Ribes, Forsythia en Spiraea, leiappels en -peren en knip de lange zijtakken van de blauweregen terug.
 14. Neem zomerstekken van struiken als hortensia, buxus, forsythia, wilg en vlinderstruik.  
 15. Organiseer een tuinfeest. Voor feestelijke accessoires en praktische benodigdheden kun je uiteraard terecht in ons tuincentrum in Maaseik.

Een heel fijne zomer!

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Pas op voor teken

In deze blog lees je nuttige info en een paar belangrijke tips om tekenbeten te voorkomen.

Lees meer...
Tuintips voor de langste dag van het jaar

Op 21 juni is het de langste dag van het jaar. Dat betekent (mid)zomer! De ideale tijd om ervoor te zorgen dat je tuin- en balkonplanten nog lang en rijk zullen bloeien. Waarom en hoe ontdek je hier!

Lees meer...
Houd het hoofd (en de tuin) koel

Er is warm weer voorspeld... Er zijn veel natuurlijke oplossingen om ervoor te zorgen dat je in de zomer niet wegsmelt, maar kunt genieten van het buitenleven met voldoende verkoeling. Ons tuincentrum geeft graag slimme 5 slimme oplossingen voor tuin en balkon tegen oververhitting.

Lees meer...
15 toffe tuiniertips voor juni

Juni is doorgaans een van de mooiste tuinmaanden. Ons tuincentrum geeft handige en leuke tips om er volop van te kunnen genieten.

Lees meer...