Huis- en tuintips voor januari

Huis- en tuintips voor januari

De feestdagen zijn achter de rug en we gaan terug naar het 'normale' leven. Begin het nieuwe jaar goed en met een frisse start in huis en tuin! Het eind van de winter is nog niet in zicht, maar langzaamaan neemt het aantal daglichturen weer toe. Ons tuincentrum in Maaseik heeft 7 tips voor een fleurige en groene januarimaand.

1. Kerstboom eruit, kamerplant erin

We hadden het eerder op deze site al over de meest trendy kamerplanten voor 2023. Zonder kerstboom en feestverlichting is het opeens een saaie boel, dus kom in ons tuincentrum kijken naar mooie grote bladplanten, hippe begonia's, hangende luchtplantjes en vrolijk gekleurde plantenpotten. Je hebt vast nog wel ergens een plekje voor een nieuwe, groene huisgenoot die zorgt voor sfeer en ontspanning!

2. Haal het voorjaar in huis

Je vindt in ons tuincentrum nu allerlei potten en manden met bloeiende voorjaarsbloemen, zoals mini-narcisjes, blauwe druifjes en hyacinten. Deze kun je zowel binnen als buiten zetten. Buiten zullen ze langer bloeien, omdat het binnen redelijk warm voor ze is. Maar als ze binnenshuis zijn uitgebloeid kun je ze alsnog buiten zetten en in de tuin planten. Daarnaast vind je bij ons mooie kunstbloemen en dito bloesemtakken. En: in januari gaat het tulpenseizoen weer van start!

3. Vogels voeren en tellen

Het kan vriezen, het kan dooien, maar de kool- en pimpelmeesjes, vinkjes, mussen en merels kunnen zeker wel wat krachtvoer gebruiken om warm te blijven. Leef je uit met vetbollen, pindaslingers, vogelpindakaas, zonnebloempitten, halve kokosnoten en strooivoer. Denk ook aan een vorstbestendige water- en badderschaal voor de tuinvogels. Je krijgt er een fladderend spektakel voor terug en hebt gegarandeerd een hoge score als je eind deze maand meedoet met Het Grote Vogelweekend op 28 en 29 januari.

4. Neem stekken van struiken

Je kunt nu van houtige, kale struiken stekken nemen om later opnieuw in de tuin te planten, met andere tuinliefhebbers te ruilen of cadeau te doen. Wil je bijvoorbeeld graag meer rozen, hortensia's, kornoeljes of vlinderstruiken? Volg het nieuws op onze site, want binnenkort geven we meer tips over winterstekken.

5. Snoei voor extra groei, bloei - én vruchten

Als het niet vriest, kun je onder andere deze (fruit)bomen en (bessen)struiken snoeien (en eventueel meteen stekken):

  • knotbomen, zoals wilgen
  • dak- en parasolbomen, zoals catalpa en bolacacia
  • appel- en perenbomen
  • rode, witte en zwarte bessenstruiken

6. Houd anti-vriesmiddelen bij de hand

De winter verloopt weer uiterst grillig, maar in principe kan het nog tot IJsheilingen (half mei) gaan vriezen. Zorg er dus voor dat je noppenfolie, vliesdoek en rietmatten bij de hand hebt om je vorstgevoelige planten mee te beschermen. Daarvoor kun je overigens ook het (onbespoten) dennengroen van je kerstboom en andere kerstdecoraties gebruiken. Kijk bij de eerder geplaatste nieuwsberichten over het recyclen van je kerstboom en ander kerstgroen.

7. Controleer pot- en kuipplanten in de winterberging

De meest vorstgevoelige planten heb je als het goed is een vorstvrij plekje gegeven. In de schuur, garage of een onverwarmde (zolder)kamer. Voel af en toe aan de aarde of ze misschien een beetje water nodig hebben. Verwijder zieke en dode bladeren en takjes. Zet regelmatig een deur of raam open om de pot- en kuipplanten te laten luchten en eventueel wat meer daglicht te geven.

Het begin van het nieuwe jaar is ook een goed moment om te kijken of en wat je zou willen veranderen aan de tuin. Wees er bij grote tuinklussen en -veranderingen op tijd bij, want in het voorjaar zijn alle hoveniers druk en lopen de levertijden voor materialen weer op. Kijk in ons tuincentrum in Maaseik naar materialen en producten die je denkt nodig te hebben voor de aanleg van een terras of vijver of het plaatsen van een schutting of tuinhuis. Laat je adviseren door onze medewerkers en koop of bestel meteen je favoriete tegels, stenen, hout, vlonders, vijverbak, tuinverlichting, kas of tuinhuis. Wil je advies van onze medewerkers? Kom langs in Maaseik. Zij helpen je graag.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Pinksterbloemen en een wilde bloemenweide

Zie je ook bijna geen pinksterbloemen meer in de weilanden? Net als veel andere inheemse, wilde planten verdwijnen die helaas in rap tempo. Niet goed voor de biodiversiteit. Daarom geeft ons tuincentrum je nu graag tips voor het aanleggen van een wilde bloemenweide. Leuk klusje om mee te beginnen in het pinksterweekend!

Lees meer...
IJsheiligen: kuip- en potplanten verzorgen

Je hebt er vast wel eens van gehoord: IJsheiligen. Wist je dat je daarna echt de bloemetjes buiten kunt zetten? Ons tuincentrum legt uit hoe dit zit en hoe je dat doet.

Lees meer...
Top 10 hemelsblauwe bloemen

We wensen je een heel fijne Hemelvaartsdag met hopelijk een hemelsblauwe lucht, een stralend zonnetje én wat hemelsblauwe bloemen.

Lees meer...
De leukste tuincadeaus voor Moederdag

In ons tuincentrum in Maaseik slaag je gegarandeerd voor een mooi geschenk voor Moederdag. Lees hier onze inspirerende tips voor originele cadeaus, voor moeders met én zonder groene vingers.  

Lees meer...