15 tuintips en tuinklussen voor oktober

15 tuintips en tuinklussen voor oktober

Ineens is het herfst. De regen die we zo lang hebben moeten missen komt met bakken uit de lucht en de temperatuur die in de zomer vaak aan de heel hoge kant was is plotsklaps gedaald. Tja, het kan dooien, het kan vriezen. Gelukkig heeft elk seizoen zijn charme. De verkleurende bladeren aan de bomen zorgen voor een natuurlijk en geluidloos vuurwerk, veel struiken dragen bessen en de vogeltjes laten zich weer vaker in de tuin zien. Begin langzaamaan weer met het voeren van de dieren in de tuin en vergeet Dierendag niet. Ons tuincentrum in Maaseik geeft je 15 leuke en praktische tuintips en klusjes om in oktober tussen de buien door te doen.

Tuin- en balkontips voor oktober

 1. Plant voorjaarsbollen! We hebben nu nog een grote collectie op voorraad. Wees er snel bij voordat ze uitverkocht zijn. Van narcissen en tulpen tot blauwe druifjes, mini-irisjes en hyacinten. Deze bollen plant je voordat de winter invalt, want ze hebben een koude periode nodig om aan te slaan om vervolgens vroeg in het voorjaar tot bloei te komen. Plant voorjaarsbollen in potten, bakken, in het gazon of in de vaste plantenborder. Ga uit je bol met voorjaarsbollen: ze gegarandeerd ergens een mooi plekje voor. 

 2. Plant najaarsbloeiers voor meer kleur in de tuin. De grond is namelijk nog warm en zeer vochtig met al die regenval. Denk aan laatbloeiers, zoals hemelsleutel (Sedum), herfstasters, Japanse herfstanemonen, monnikskap (Aconitum), zonnekruid (Helenium), zonnehoed (Rudbeckia) en rode zonnehoed (Echinacea purpurea).

 3. Plant siergrassen, wintergroene planten en struiken zodat je niet tegen een saaie, lege tuin of kaal terras aan hoeft te kijken. Er zijn genoeg winterharde kleine siergrassen die het ook prima in een pot doen, zoals blauw schapengras (Festuca glauca) en Japans berggras of slangengras. Klimop, struikkamperfoelie, schoenlappersplant, maagdenpalm, (mini)coniferen en taxus zijn slechts een paar van de sterke en fraaie wintergroene planten die je in ons tuincentrum in Maaseik kunt vinden. En die je nu dus nog prima kunt planten.

 4. Plant nu rozen met kale wortels, (bessen)struiken en struiken die in de winter of het vroege voorjaar bloeien, zoals de toverhazelaar en winterjasmijn. Deze zijn vaak goedkoper dan rozen gekweekt in pot. Oktober is ook een goede maand om rozen te snoeien.

 5. Wil je in het voorjaar genieten van bloesem? Plant dan nu dan een (sier)kers, (sier)appel, perenboom of magnolia. 

 6. Maak een sfeervolle, fleurige tuin- of balkontafel, met bakken en potten vol winterviolen, chrysanten, zilverstruikje (Calocephalus), heideplantjes, Pernettya, Skimmia, kerstroos, bergthee (Gaultheria), herfstcyclamen en wintergroene klimop. Een leuk klusje om samen met de kinderen in de herfstvakantie te doen. Verzamel met de kleintjes ook kastanjes, beukennootjes en mooi verkleurde herfstbladeren die ze los of op een mooie schaal op de tuin-, terras- of balkontafel kunnen leggen. Een paar sierkolen en (sier)pompoenen en -kalebassen maken het plaatje compleet.

 7. Rooi uitgebloeide bol- en knolgewassen, zoals dahlia’s, knolbegonia’s en gladiolen na de eerste nachtvorst, als het blad zwart begint te worden. Verwijder voorzichtig zoveel mogelijk aarde van de bollen en knollen en hun wortels en bewaar de bollen en knollen op een koele, maar vorstvrije en droge plek.

 8. Bind de ranken van klimplanten, zoals rozen, clematissen en kamperfoelie vast. Dit zorgt ervoor dat ze niet tegen de ramen zwiepen of breken tijdens een herfststorm.

 9. Leg een gazon aan voor meer groen in de tuin. Doe dit door graszaad te zaaien of graszoden te leggen. Kale plekken in het gazon zaai je opnieuw in met graszaad. Maai deze maand het gazon op een iets hogere nog maaien en strooi kalk over het gras.

 10. Verwijder afgevallen bladeren van het gras en gooi deze op de composthoop of gebruik ze als afdekmateriaal voor vorstgevoelige planten in de border of potten. Geen composthoop? Gooi de afgevallen bladeren op een hoop achter een struik op een beschutte plek: een ideale overwinterplek voor een egel.

 11. Verwijder afgevallen blad uit de vijver met een schepnet en span een net over de vijver om bladeren op te vangen. Laat de bladeren en eventuele algen uit de vijver een nacht naast de vijver liggen om kleine dieren en insecten de kans te geven weer een veilig onderkomen te vinden. Denk ook aan het verwijderen van bladeren uit de dakgoten om lekkage te voorkomen.

 12. Verwijder waterschalen en -schotels onder je potten, want er komt vanaf nu alleen maar meer regen en je moet je planten niet laten verdrinken.

 13. Hang vogelhuisjes op en kijk meteen naar de nieuwste vogelvoederschalen en -silo’s in ons tuincentrum in Maaseik. Heb je al nestkastjes? Maak deze dan schoon met een borstel, groene zeep en warm water. 

 14. Maak de kas schoon en ruim de schuur, het tuinhuisje of de garage op. Het is immers bijna tijd om de tuinmeubelen, vorstgevoelige ornamenten en lege potten en bakken op te bergen. Controleer meteen of je tuingereedschap schoon en scherp is.

 15. Op 4 oktober is het weer Internationale Dierendag. Ons tuincentrum in Maaseik heeft allerlei lekkers, maar ook speeltjes, manden, hokken en andere benodigdheden en accessoires voor je geliefde huisdier(en). We hebben tevens volop vogelvoer voor gevleugelde tuingasten. 

Heb je (nog) geen goede regenlaarzen, tuinhandschoenen, hark, ladder, bollenplanter, snoeigereedschap of opbindmaterialen die je voor deze herfstklussen nodig hebt? Dan vind je die natuurlijk ook in ons tuincentrum in Maaseik! 

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Planten die prima tegen 'natte voeten' kunnen

Het voorjaar verloopt wereldwijd ontzettend grillig. Daarom is het slim én duurzaam om bij de keuze van je tuin- en balkonplanten rekening te houden met de omstandigheden waarin ze het best gedijen. Willen ze zon en droge grond of juist meer schaduw en natte voeten? Ons tuincentrum tipt de beste planten voor vochtige plekken!

Lees meer...
Zaaien, maar niet maaien in mei

Zo'n verregend begin van het voorjaar is niet fijn voor ons, maar wel voor je planten. Met al die nattigheid van de laatste tijd schiet alles de grond uit. En nu de IJsheiligen weer vertrokken zijn kunnen we los gaan met het ter plekke zaaien van eenjarige bloemen voor de pluktuin, groenten en kruiden in de moestuin en nog veel meer. Wat je dan weer beter kunt laten deze maand is maaien.

Lees meer...
Pinksterbloemen en een wilde bloemenweide

Zie je ook bijna geen pinksterbloemen meer in de weilanden? Net als veel andere inheemse, wilde planten verdwijnen die helaas in rap tempo. Niet goed voor de biodiversiteit. Daarom geeft ons tuincentrum je nu graag tips voor het aanleggen van een wilde bloemenweide. Leuk klusje om mee te beginnen in het pinksterweekend!

Lees meer...
IJsheiligen: kuip- en potplanten verzorgen

Je hebt er vast wel eens van gehoord: IJsheiligen. Wist je dat je daarna echt de bloemetjes buiten kunt zetten? Ons tuincentrum legt uit hoe dit zit en hoe je dat doet.

Lees meer...