Organiseer een tuinfeest

Organiseer een tuinfeest

Toch maar niet op vakantie, gezien de onzekere situatie en de wisselende kleurencodes? Maak dan het beste van de zomer in eigen land en geef een gezellig tuinfeest voor vrienden of familie. Houd uiteraard rekening met het aantal gasten dat voldoende afstand van elkaar moet kunnen houden. Gelukkig is het risico op besmetting veel kleiner in de frisse buitenlucht. Pak lekker uit met vrolijke decoraties voor tuin en terras en allerlei lekkernijen op de barbecue of de buffettafel. Begin met een bezoek aan ons tuincentrum in Maaseik, dan heb je meteen de meeste benodigdheden in huis – en tuin.
 

7 tips voor een geslaagd tuinfeest

1. Zorg op een zonovergoten middag voor wat schaduw in de tuin en op het terras, met een vrolijke parasol, een hip schaduwdoek of kant-en-klare partytent. Zet zonnebrandmiddelen, een anti-muggenspray of -stick en desinfecterende handgel klaar voor je gasten, met een rol keukenpapier en een afvalbak of lege kartonnen doos erbij.  

2. Vul een paar emmers of de kruiwagen met koud water en ijsklontjes en leg daar de flessen en blikjes drank, frisdrank en ijsthee in. Zet de emmers of kruiwagen in de schaduw. Knoop met een touw of koord een flessenopener aan het hengsel van de emmer of een greep van de kruiwagen, zodat iedereen zichzelf kan bedienen en niet naar de opener hoeft te zoeken. Zet karaffen met ijsthee, sangria of water met ijsklontjes, citroenschijfjes en verse munt op verschillende (klap)tafels met glazen of bekers van gerecycled plastic erbij, dan kan iedereen zichzelf naar behoefte inschenken. Controleer af en toe of de drankvoorraad aangevuld moet worden. Voor extra feestelijke drankjes kun je blaadjes van kruiden, zoals munt of citroenmelisse, of eetbare bloemen, zoals Oost-Indische kers of goudsbloem, in ijsblokjes invriezen.

3. Decoreer de tuin- of buffettafel met een fleurig tafelkleed, geurkaarsen, een boeket of kleine vaasjes met bloemen uit eigen tuin en vrolijke servetten. Neem een paar schone tuin- of kamerplantenpotten en vul deze met bestek. Hang een verlichtingssnoer, een slinger met vlaggetjes of lampionnetjes op, tussen de bomen, aan de pergola of schutting. Wanneer je bij de voordeur een aantal ballonnen ophangt, weet iedereen meteen waar het feestje is. Handig voor gasten die je nog niet eerder over de vloer of het terras hebt gehad.

4. Steek tijdig de barbecue aan. Zorg ervoor dat de barbecue op een beschutte, windstille plek (denk aan de buren!) en stabiele ondergrond staat. Zet er voor de zekerheid een emmer zand of water bij. Ontsteek aan het begin van de avond een paar tuinfakkels of de vuurkorf. Leg een zak marshmellows en een paar lange barbecuespiesen bij de vuurkorf of -schaal, zodat kinderen de zoete lekkernijen kunnen roosteren. Laat een volwassene toezicht houden en ze, indien nodig, helpen met het roosteren en te voorkomen dat het zwarte of smeltende blokjes worden.

5. Maak verschillende zitjes om je gasten een beetje te kunnen spreiden, bijvoorbeeld met eenvoudige klapstoeltjes. Als je een grote tuin hebt kun je ook een hangmat ophangen of zo'n hippe hangstoel neerzetten, zodat je gasten lekker kunnen luieren.  

6. Leg plaids op de tuinbank of in de tuinstoelen voor als het later op de avond frisjes wordt. Leg voor de kinderen een picknickkleed of oud laken op het gazon met wat speeltjes, kleurboeken of puzzels erbij. Een grote teil met water of een opblaasbaar zwembadje met emmertjes, gietertjes, badeendjes en kleine ballen erin houden de kleintjes uren zoet.

7. Informeer de buren van tevoren dat je een feestje geeft en hoe lang dat duurt. Dat voorkomt een hoop irritatie. Je kunt ze natuurlijk ook uitnodigen voor het tuinfeest of laten weten dat ze ook welkom zijn.

Culinaire inspiratie

Eerder gaven we op deze site al tips voor gezonde lekkernijen uit eigen tuin, met zelfgekweekte groenten, kruiden en fruit. Blijf het nieuws van ons tuincentrum in Maaseik volgen, want we hebben nog meer culinaire inspiratie voor je. Bijvoorbeeld over het maken van ijs, thee en ijsthee met ingrediënten uit de tuin.

Bron: Shutterstock

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Planten die prima tegen 'natte voeten' kunnen

Het voorjaar verloopt wereldwijd ontzettend grillig. Daarom is het slim én duurzaam om bij de keuze van je tuin- en balkonplanten rekening te houden met de omstandigheden waarin ze het best gedijen. Willen ze zon en droge grond of juist meer schaduw en natte voeten? Ons tuincentrum tipt de beste planten voor vochtige plekken!

Lees meer...
Zaaien, maar niet maaien in mei

Zo'n verregend begin van het voorjaar is niet fijn voor ons, maar wel voor je planten. Met al die nattigheid van de laatste tijd schiet alles de grond uit. En nu de IJsheiligen weer vertrokken zijn kunnen we los gaan met het ter plekke zaaien van eenjarige bloemen voor de pluktuin, groenten en kruiden in de moestuin en nog veel meer. Wat je dan weer beter kunt laten deze maand is maaien.

Lees meer...
Pinksterbloemen en een wilde bloemenweide

Zie je ook bijna geen pinksterbloemen meer in de weilanden? Net als veel andere inheemse, wilde planten verdwijnen die helaas in rap tempo. Niet goed voor de biodiversiteit. Daarom geeft ons tuincentrum je nu graag tips voor het aanleggen van een wilde bloemenweide. Leuk klusje om mee te beginnen in het pinksterweekend!

Lees meer...
IJsheiligen: kuip- en potplanten verzorgen

Je hebt er vast wel eens van gehoord: IJsheiligen. Wist je dat je daarna echt de bloemetjes buiten kunt zetten? Ons tuincentrum legt uit hoe dit zit en hoe je dat doet.

Lees meer...