Tuintips maart

Tuintips maart

Het wordt lente! Tijd om de winter (of liever: de extra lange herfst) weg te knippen en het prille groen en de eerste voorjaarskleuren tevoorschijn te laten komen. Ga tussen de stormen en regenbuien door lekker aan de slag in de tuin, op het terras en balkon en maak een goede start voor het tuinseizoen van 2020.

15 Tuintips voor maart

 1. Verwijder mossen van het terras en maak het tuinmeubilair schoon.
 2. Controleer het tuingereedschap, maak het indien nodig schoon en weer scherp, en ruim de schuur of garage op, zodat je alles weer weet te vinden en binnen handbereik hebt.
 3. Snoei hertshooi (Hypericum), vlinderstruik (Buddleja), pruikenboom (Cotinus), hibiscus, rozen (met uitzondering van de eenmalig bloeiende soorten), siergrassen, laatbloeiende clematis en de hortensia ‘Annabelle’ en geef ze meteen mest. Tip: Knip de hortensia ‘Annabelle’ tot circa 50 centimeter in plaats van tot 15 of 30 centimeter boven de grond terug voor iets kleinere bloemen op stevigere stelen, als je niet wilt dat de grote witte bloemen straks allemaal op de grond hangen.
 4. Verwijder afgestorven, dorre plantendelen, bladeren en bloemhoofden en verspreid meteen verse aarde en/of compost over borders, bakken en potten.
 5. Controleer of er klompjes geleiachtige bolletjes in de aarde van de buitenpotten zitten: dit zijn slakkeneitjes!
 6. Begin met het wegvangen van slakken en controleer buxusstruiken op de rupsen van de buxusmot.
 7. Verspreid turf aan de voet van struiken die van zure grond houden, zoals azalea’s, rodondendrons, heide, Pieris en Skimmia.
 8. Bind de uitlopende ranken van klimplanten, zoals kamperfoelie, clematis en klimroos, vast.
 9. Verticuteer en bemest het gazon. Bij zacht weer kun je ook kale plekken of een nieuw gazon inzaaien.
 10. Maak lege potten en bakken schoon en vul deze met voorjaarsbloeiers, zoals violen, vergeet-mij-nietjes, mini-irisjes en -narcissen, madeliefjes (Bellis perennis), mini-anjers en primula’s.
 11. Plant vroegbloeiers als maagdenpalm (Vinca), gebroken hartje (Dicentra), longkruid (Pulmonaria), schoenlappersplant (Bergenia) en wildemanskruid (Pulsatilla).
 12. Maart is ook een goede maand voor het planten van rozen en (bessen)struiken en het delen of scheuren van vaste planten die al lange tijd op dezelfde plek staan.
 13. Controleer de overwinterende kuip- en potplanten. Verwijder dor of ziek blad en kijk of ze niet uitdrogen. Laat ze regelmatig luchten. Sommige kuip- en potplanten, zoals oleander en laurier, kunnen best een paar graden nachtvorst verdragen en kunnen dus al naar buiten. Zet ze niet meteen in de volle zon, want dan kan het blad verbranden.
 14. Verpot kuip- en kamerplanten.
 15. Maak nestkasten met heet water en een borstel schoon of hang een (extra) nestkast op in het kader van ‘de Week van de Nestkast’, van 9 tot en met 15 maart. Plaats de nestkast minstens twee meter hoog, op een beschutte, schaduwrijke plaats op het noordoosten.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Planten die prima tegen 'natte voeten' kunnen

Het voorjaar verloopt wereldwijd ontzettend grillig. Daarom is het slim én duurzaam om bij de keuze van je tuin- en balkonplanten rekening te houden met de omstandigheden waarin ze het best gedijen. Willen ze zon en droge grond of juist meer schaduw en natte voeten? Ons tuincentrum tipt de beste planten voor vochtige plekken!

Lees meer...
Zaaien, maar niet maaien in mei

Zo'n verregend begin van het voorjaar is niet fijn voor ons, maar wel voor je planten. Met al die nattigheid van de laatste tijd schiet alles de grond uit. En nu de IJsheiligen weer vertrokken zijn kunnen we los gaan met het ter plekke zaaien van eenjarige bloemen voor de pluktuin, groenten en kruiden in de moestuin en nog veel meer. Wat je dan weer beter kunt laten deze maand is maaien.

Lees meer...
Pinksterbloemen en een wilde bloemenweide

Zie je ook bijna geen pinksterbloemen meer in de weilanden? Net als veel andere inheemse, wilde planten verdwijnen die helaas in rap tempo. Niet goed voor de biodiversiteit. Daarom geeft ons tuincentrum je nu graag tips voor het aanleggen van een wilde bloemenweide. Leuk klusje om mee te beginnen in het pinksterweekend!

Lees meer...
IJsheiligen: kuip- en potplanten verzorgen

Je hebt er vast wel eens van gehoord: IJsheiligen. Wist je dat je daarna echt de bloemetjes buiten kunt zetten? Ons tuincentrum legt uit hoe dit zit en hoe je dat doet.

Lees meer...