5 fijne fruitbomen

Nog even en we kunnen ons weer helemaal uitleven in de tuin. Maak een fruitige start van het nieuwe tuinseizoen door alvast een of meer fruitboompjes te planten! Dat kan ook in een kleine tuin en zelfs in potten op het terras of balkon. Zolang er maar genoeg zon komt. Er zijn tegenwoordig volop laagstam- en mini- of dwergsoorten verkrijgbaar. Je plukt er letterlijk de vruchten van en geniet in het voorjaar ook nog eens van hun prachtige bloesems. Ons tuincentrum in Maaseik zet wat handige informatie en een paar toppers voor je op een rijtje.

Kies voor klein

  • Een laagstam fruitboom is ideaal voor kleine tuinen. Deze wordt meestal niet hoger dan twee of tweeënhalve meter. Ze vertakken vanaf een hoogte van circa vijftig centimeter. De meeste soorten kun je ook in een grote pot of bak planten.
  • Mini-, dwerg- of zuilvormen: Deze fruitboompjes vertakken al laag bij de grond en blijven erg smal. Ideaal voor als je echt weinig ruimte hebt. Zuilvormige fruitbomen worden ook wel 'Ballerina-bomen' genoemd. Deze mini- en zuilvormen geven doorgaans wel iets minder vruchten.
  • Leifruitbomen zijn gekweekt op een leirek en blijven relatief 'plat', waardoor je ze makkelijk tegen een muur of schutting kunt laten groeien. Je kunt ze ook goed gebruiken om meer privacy in de tuin of op je balkon te creëren. Bijkomend voordeel is dat (bijna alle) fruitbomen bladverliezend zijn en dus in de winter niet zorgen voor minder licht in huis.
  • Heb je in de tuin of op het balkon geen plek voor een tweede boom? Kies dan voor een zelfbestuivende soort. 

Fruitbomen in pot

De beste fruitbomen voor in een pot zijn de laagstam, dwerg- of mini fruitbomen. Er zijn zelfs 'duo-fruitbomen', met twee rassen op één boom. Houd er rekening mee dat een fruitboom in pot wat meer verzorging nodig heeft dan een boom in de volle grond. Ze hebben eerder wat water en regelmatig wat voeding nodig.

Maak een fruitige start van het nieuwe tuinseizoen door alvast een of meer fruitboompjes te planten!

5 fijne fruitboompjes

1. Bij een zelfbestuivende laagstam of mini-appelboom (Malus domestica) heb je allerlei keuze. Wil je een appel die je zo vers van de boom kunt eten of een moesappel waar je mee kunt bakken en koken? En er zijn ook appelsoorten die je lang kunt bewaren. Voor lekkere handappels kies je een Elstar, Jonagold of Braeburn, die zijn er namelijk ook als zelfbestuivende mini-exemplaren!

2. Ga je voor een zelfbestuivende mini-perenboom (Pyrus communis)? Dan kun je kiezen voor hand- of stoofperen. De Gieser Wildeman geeft lekkere stoofpeertjes, de 'Doyenne du Comice' smakelijke handperen.

3. Ook de ene kers(enboom) (Prunus avium) is de andere niet. Zo heb je de wat zure morelkersen, die geschikt zijn om in te maken, en de zoetsappige kersen die je zo uit het handje eet. De meeste kersenbomen worden vrij groot, maar de mini zelfbestuiver 'Morrellenfeuer' (de naam zegt het al) geeft morelkersen en groeit langzaam, waardoor je hem nauwelijks hoeft te snoeien.

4. Pruimenbomen (Prunus domestica) worden meestal niet heel hoog en breed. Voor een echt kleine tuin kies je het best een laagstam of dwergvariant. En wil je een gele pruim of een blauwe pruim? Heel bijzonder is de Aprimera, een kruising tussen een abrikoos en pruim. Deze bloeit in april met witroze bloesem, die uitgroeit tot een vrij gladde, ronde, smakelijke vrucht.

5. Je ziet ze steeds vaker in onze noordelijke contreien, 'mede mogelijk gemaakt door' de klimaatverandering: vijgenbomen (Ficus carica). Een aanrader voor de zonnige, beschutte tuin en er zijn zeker soorten die hier de winter overleven en heerlijke vruchten produceren. Vijgen hebben bovendien prachtig groot blad dat in de herfst felgeel verkleurt. Kies voor de mini-struikvorm, zoals die van de Brown Turkey, waar je wel twee keer per jaar van kunt oogsten.

Ga je voor een zelfbestuivende mini-perenboom (Pyrus communis)?

Tips voor de aanplant en verzorging van fruitbomen

  • Fruitbomen uit pot kun je het hele jaar planten, fruitbomen met kale wortels uit de volle grond plant je tussen november en maart. Zolang het niet vriest en de grond niet bevroren is.
  • Maak een groot plantgat en meng daar organische mest of compost doorheen.
  • De meeste fruitbomen houden niet van natte voeten. Verbeter een vochtige standplaats eventueel met zand en grit. Als je ze in een pot of bak plant, zorg er dan voor dat er afwateringsgaten in de bodem van pot of bak zitten.
  • Zet eerst een steunpaal in de aarde, als deze nodig is.
  • Houd de voet van de boom vrij van planten en onkruid. Fruitbomen zijn gevoelig voor concurrentie in de aarde.
Tags:

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Start een pluktuin met deze tips

Wat is er nu fijner dan een zomerlang bloemen om je heen? Liefst zowel binnen als buiten. De oplossing: een pluktuin of bloemenborder!

Lees meer...
5 gewassen voor de makkelijk moestuin

Voor wie nog groene vingers moet kweken zijn er een aantal makkelijke groenten en kruiden die gegarandeerd groeien en bloeien. Wij zetten vijf aanraders voor je op een rijtje.

Lees meer...
Favoriete vroege voorjaarsbloeiers

Verlang je ook zo naar de lente? Kom dan langs in ons tuincentrum om de fijnste vroege voorjaarsbloeiers te scoren!

Lees meer...
Ontdek onze favoriete bijenplanten

De eerste bijen ontwaken nu, net als de eerste gezellig dikke hommels. En ze hebben honger. Je doet ze dan ook een groot plezier met deze bijenplanten.

Lees meer...