Tuinverlichting kiezen

Tuinverlichting kiezen

De herfst heeft zijn intrede gedaan. Hopelijk krijgen we nog een paar mooie nazomerdagen. Om daar optimaal van te kunnen genieten en in de vroege, al donkere avonduren nog buiten te kunnen zijn, is het handig om op de juiste plekken in de tuin verlichting aan te brengen. Ook kan tuinverlichting heel sfeervol zijn, waaraan u ook plezier beleeft als u op een stormachtige herfstavond of kille winternacht lekker warm binnen zit. Bovendien houd u met wat lichtpunten in de tuin, of ze nu voorzien zijn van bewegingssensoren of niet, inbrekers op afstand. Tips en tricks voor het kiezen en aanleggen van tuinverlichting.

Elektriciteit of zonne-energie

Heeft u een nieuwe tuin of bent u bezig met de aanleg van nieuwe paden, een vijver of een terras? Kijk dan meteen naar de beste plekken voor het aanbrengen van verlichting en de eventueel benodigde elektriciteitskabels. Anders moet u straksuw tuin weer overhoophalen om de kabels aan te brengen. Bij traptreden, muurtjes van verhoogde plantenbakken of een verhoogde vijver is het fraai en handig spots in de steen te (laten) verwerken. Tegenwoordig zijn er veel led-lampen verkrijgbaar die werken op zonne-energie. Dan heeft u geen omkijken naar het aanleggen van kabels en lichtschakelaars.

Functionele tuinverlichting

Bij de voor- en achterdeur, het fietsenrek, het terras, traptreden, de vijver, het tuinhek, de poort, de schuur, garage of het pad daarnaartoe kunt u in de donkere herfst- en wintermaanden wel wat licht gebruiken. Anders liggen valpartijen op de loer, of kunt u per ongeluk een mooie plant of pot laten sneuvelen. Lampen die op zonne-energie werken geven doorgaans weinig licht, dus laat de elektricien of hovenier op de betreffende plekken wandarmaturen met voldoende led-licht aanbrengen. Daarbij moet de verlichting zó geplaatst worden dat u er niet door verblind wordt, dus in een schuine stand naar beneden gericht. Ook verlichting met melkglas zorgt ervoor dat u niet verblind wordt. Langs paden zijn lagere staande armaturen handig, al dan niet met een lichtbron die het licht naar onderen verspreidt.

Sfeervolle tuinverlichting

Hierin is de keuze enorm, kijk maar eens in ons tuincentrum in Maaseik. Van trendy lichtslingers tot klassieke lantaarns, van grondspots tot staande armaturen. U wilt er natuurlijk geen kermis of continue kerstshow van maken – en uw buren geen overlast bezorgen – dus bedenk goed waar u sfeerlicht wilt aanbrengen. Verlicht een boom of beeld met een grond-, aanlicht- of prikspot, zet de vijver in de spotlights of licht een plantengroep achter in de tuin uit voor een ruimtelijk effect. Kies zachte, gele lichtbronnen met lage wattages voor een subtiel, sfeervol resultaat.

Toptip

Of het nu om functionele verlichting of sfeerverlichting gaat: richt de lichtbron nooit rechtstreeks op of naar het huis, want dan krijgt u het effect van een landingsbaan.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Start een pluktuin met deze tips

Wat is er nu fijner dan een zomerlang bloemen om je heen? Liefst zowel binnen als buiten. De oplossing: een pluktuin of bloemenborder!

Lees meer...
Maak je gazon klaar voor het voorjaar

Geef je grasmat na de koude wintermaanden wat extra liefde en aandacht. Deze tips helpen je je gazon dit voorjaar weer in topconditie te brengen!

Lees meer...
5 gewassen voor de makkelijk moestuin

Voor wie nog groene vingers moet kweken zijn er een aantal makkelijke groenten en kruiden die gegarandeerd groeien en bloeien. Wij zetten vijf aanraders voor je op een rijtje.

Lees meer...
Favoriete vroege voorjaarsbloeiers

Verlang je ook zo naar de lente? Kom dan langs in ons tuincentrum om de fijnste vroege voorjaarsbloeiers te scoren!

Lees meer...