Ideeën en tips voor een zomers tuinfeest

Ideeën en tips voor een zomers tuinfeest

Een verjaardag, huwelijksjubileum, verloving, geslaagd voor een diploma of rijbewijs? Er valt altijd wel iets te vieren, alleen al het feit dat het zomer is! Organiseer een gezellig tuinfeest met familie en vrienden. Daar wordt iedereen blij van, zeker degenen die zelf geen tuin hebben. Ons tuincentrum in Maaseik heeft alles in huis om er een onvergetelijk feestje van te maken, voor jong en oud. We geven je graag volop inspiratie en slimme, handige tips. Zodat je er ook als gastheer of -vrouw in volle teugen van geniet.

Een geslaagd tuinfeest in 9 stappen

Organiseer een tuinfeest

  1. Nodig iedereen op tijd uit, want iedereen heeft tegenwoordig een volle agenda. Informeer de buren dat je een feestje geeft en vertel hoe lang dat ongeveer duurt. Dat kan een hoop irritatie én een gelijktijdig feest voorkomen, waarbij niemand van jullie gasten een parkeerplek vindt. Je kunt je buren natuurlijk ook uitnodigen voor het tuinfeest of laten weten dat ze welkom zijn voor een hapje en drankje.

  2. Als het een warme, zonovergoten dag wordt, kun je met een grote parasol, een hip schaduwdoek of een partytent voor wat verkoelende schaduw zorgen. Zet als attentie voor je gasten ook zonnebrandmiddelen en anti-muggensticks of -sprays neer.

  3. Creëer verschillende zithoekjes, in de zon en in de schaduw, met (klap)stoelen, zitzakken, poefs en een picknickkleed op het gras.

  4. Als er kleine kinderen komen of aanwezig zijn is een opblaasbaar zwembadje of een teil met water en wat speeltjes erbij goed voor urenlang speelplezier. Leg ook wat spelletjes, zoals jeu-de-boules of bordspelletjes, een bellenblaas en puzzels in een speciaal speelhoekje met een picknickkleed of tafeltje voor ze klaar.

  5. Zet zo veel mogelijk van tevoren klaar en bespaar jezelf het nodige werk. Zet een kruiwagen of een paar emmers op een plek in de schaduw en vul deze met koud water en ijsklontjes en leg daar de flessen en blikjes drank, frisdrank en ijsthee in. Dan kan iedereen zelf pakken waar hij of zij zin in heeft. Knoop met een touw of koord een flessenopener aan het hengsel van de emmer of een greep van de kruiwagen, zodat niemand naar de opener hoeft te zoeken.

  6. Zet borden, bestek en servetten op de tuintafel en een paar kleine (klap)tafels, zodat iedereen zichzelf kan bedienen. Versier de tafels met een leuk tafelkleed, vrolijke servetten, bloemenvaasjes en zet het bestek in een mooie plantenpot of terracotta potjes, waar je nog een lint met een takje rozemarijn, salie of tijm omheen strikt. Je kunt sets van een vork, mes en lepel ook alvast bij elkaar in vrolijk gekleurde servetjes draaien. En vergeet niet de barbecue op tijd aan te steken.

  7. Vul karaffen met gekoeld water, ijsthee of limonade met ijsklontjes erin. Voor extra feestelijke drankjes kun je van tevoren blaadjes van kruiden, zoals munt of citroenmelisse, of eetbare bloemen, zoals Oost-Indische kers, komkommerkruid en goudsbloem, in ijsblokjes invriezen. Een paar schijfjes citroen en/of komkommer erbij en het ziet er prachtig uit. Plaats de karaffen op verschillende plekken op (klap)tafels in de schaduw. Zet er glazen en eventueel ook rietjes en papieren parasolletjes op een stokje bij.

  8. Verhoog de sfeer met sfeerverlichting, (geur)kaarsen en waxinelichtjes in glazen potjes of windlichten en een slinger met vlaggetjes of lampionnetjes. Steek in de avonduren een paar tuinfakkels of een vuurkorf aan. Leg een stapel plaids of zachte dekentjes klaar voor als het koeler wordt.

  9. Zet bij de tafels een lege kartonnen doos neer of hang met een knijper een lege vuilniszak aan de buffettafel. Dan kunnen de gasten daar zelf doppen, restjes, gebruikte servetjes en zo in doen. Scheelt een hoop opruimwerk!

Je kunt ook kiezen voor een leuk thema, zoals strand of Hawaï, of bepaalde kleuren aanhouden voor alle decoraties. Je vindt zeker iets feestelijks naar je smaak én budget in ons tuincentrum in Maaseik. Ons hele team staat voor je klaar en wenst je alvast een heel fijn tuinfeest!

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Planten die prima tegen 'natte voeten' kunnen

Het voorjaar verloopt wereldwijd ontzettend grillig. Daarom is het slim én duurzaam om bij de keuze van je tuin- en balkonplanten rekening te houden met de omstandigheden waarin ze het best gedijen. Willen ze zon en droge grond of juist meer schaduw en natte voeten? Ons tuincentrum tipt de beste planten voor vochtige plekken!

Lees meer...
Zaaien, maar niet maaien in mei

Zo'n verregend begin van het voorjaar is niet fijn voor ons, maar wel voor je planten. Met al die nattigheid van de laatste tijd schiet alles de grond uit. En nu de IJsheiligen weer vertrokken zijn kunnen we los gaan met het ter plekke zaaien van eenjarige bloemen voor de pluktuin, groenten en kruiden in de moestuin en nog veel meer. Wat je dan weer beter kunt laten deze maand is maaien.

Lees meer...
Pinksterbloemen en een wilde bloemenweide

Zie je ook bijna geen pinksterbloemen meer in de weilanden? Net als veel andere inheemse, wilde planten verdwijnen die helaas in rap tempo. Niet goed voor de biodiversiteit. Daarom geeft ons tuincentrum je nu graag tips voor het aanleggen van een wilde bloemenweide. Leuk klusje om mee te beginnen in het pinksterweekend!

Lees meer...
IJsheiligen: kuip- en potplanten verzorgen

Je hebt er vast wel eens van gehoord: IJsheiligen. Wist je dat je daarna echt de bloemetjes buiten kunt zetten? Ons tuincentrum legt uit hoe dit zit en hoe je dat doet.

Lees meer...