Ga voor een gaaf gazon

Ga voor een gaaf gazon

Na de winter ligt het gazon er vaak nogal treurig bij. Tijd voor een grote voorjaarsbeurt! En overigens ook voor het eventueel inzaaien van een nieuw lentefris grasveldje. Ons tuincentrum in Maaseik heeft niet alleen alle benodigdheden in huis voor een glanzend en egaal groen gazon, maar geeft hier ook een handig stappenplan om het zo te krijgen.

1. Verticuteren

Verticuteren is een moeilijk woord voor het verluchtigen van de grond. Daardoor verwijder je de mos- en viltlaag van het gazon en stimuleer je de wortelgroei van het gras. Voor een klein grasveld kun je dit met een riek of verticuteerhark doen, maar voor grotere gazons is een verticuteermachine een uitkomst. Deze heeft scherpe messen die door het gazon snijden. Verticuteer baan voor baan, in rechte lijnen. Doe dit zowel in de lengte als in de breedte van het gazon. Verticuteer bij ernstige mosvorming ook nog een keer overdwars.

2. Maaien

- Vanaf nu kun je het gazon weer gaan maaien, want gazongras groeit vanaf temperaturen van 6° C. Zorg dat de messen van de grasmaaier schoon en scherp zijn, want botte messen werken schimmelziektes in de hand.

- Maai niet bij nat weer of wanneer het gras bevroren is.

- Stel de maaimachine nu nog hoog af (4 cm).

- Verwijder het maaisel en breng het in een dunne laag aan als mulchlaag tussen de borderplanten of verwerk het door de composthoop. Maak er zowel in de border als in de composthoop geen dikke laag van, want dan wordt het een natte, rottende massa.

3. Mesten

Verzorg het gras met speciale langwerkende gazonmest. Doe dit vlak voor een aangekondigde regenbui, zodat de mest sneller wordt opgenomen en zijn werk zal doen. Volg de instructies op de verpakking en verspreid de mestkorrels gelijkmatig over het gazon. Dat gaat het best met een doseerwagentje of meststrooier.

4. Inzaaien

- Kale plekken in het bestaande gazon kun je nu inzaaien, maar het is ook een prima tijd om een geheel nieuw grasveld(je) in te zaaien. Er is keuze uit verschillende soorten graszadenmengsels, geschikt voor intensief gebruik (voetbalpartijtjes of andere sporten) of puur voor de sier.

- Kies een windstille dag.

- Verwijder elk sprietje onkruid.

- Egaliseer indien nodig de grond.

- Meng het zaad met scherp zand, zodat het minder snel wegwaait. Door het zaad te mengen met scherp zand kun je het ook beter doseren. Zaai altijd in twee richtingen, zodat de oppervlakte optimaal wordt ingezaaid.

- Hark het graszaad lichtjes in en druk ze goed aan door er planken op te leggen en daaroverheen te lopen. Of door telkens met je voeten naast elkaar er even goed op te gaan staan.

- Houd het ingezaaide deel vochtig totdat het graszaad ontkiemt, na zo'n zeven tot tien dagen. Maar vaak volstaan het vocht van de vroege ochtenddauw en een enkel lentebuitje al. De combinatie van lentezon en een malse regenbui zorgt al snel voor een ware metamorfose.

- Liggen er vogels op de loer die dol zijn op de verse graszaadjes en op de vitaminerijke jonge grassprietjes? Meng het graszaad dan met spurriezaad! Spurrie (Spergula arvensis) is een eenjarige plant uit de anjerfamilie die sneller kiemt dan het graszaad en het graszaad zo beschermt. Ook waaien de graszaadjes dan niet makkelijk weg. Reken 100 gram spurriezaad voor 100 vierkante meter gazon. De spurrie verdwijnt vanzelf weer als je gaat maaien.

5. Afsteken en/of omlijsten

Voor het perfecte plaatje steek je de randen van het gazon af met een schep of een speciale kantsteker. Wil je voorgoed van dat klusje af zijn dan kun je een metalen of rubberen rand rond het gazon plaatsen om het netjes op zijn plek en letterlijk in vorm te houden.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Planten die prima tegen 'natte voeten' kunnen

Het voorjaar verloopt wereldwijd ontzettend grillig. Daarom is het slim én duurzaam om bij de keuze van je tuin- en balkonplanten rekening te houden met de omstandigheden waarin ze het best gedijen. Willen ze zon en droge grond of juist meer schaduw en natte voeten? Ons tuincentrum tipt de beste planten voor vochtige plekken!

Lees meer...
Zaaien, maar niet maaien in mei

Zo'n verregend begin van het voorjaar is niet fijn voor ons, maar wel voor je planten. Met al die nattigheid van de laatste tijd schiet alles de grond uit. En nu de IJsheiligen weer vertrokken zijn kunnen we los gaan met het ter plekke zaaien van eenjarige bloemen voor de pluktuin, groenten en kruiden in de moestuin en nog veel meer. Wat je dan weer beter kunt laten deze maand is maaien.

Lees meer...
Pinksterbloemen en een wilde bloemenweide

Zie je ook bijna geen pinksterbloemen meer in de weilanden? Net als veel andere inheemse, wilde planten verdwijnen die helaas in rap tempo. Niet goed voor de biodiversiteit. Daarom geeft ons tuincentrum je nu graag tips voor het aanleggen van een wilde bloemenweide. Leuk klusje om mee te beginnen in het pinksterweekend!

Lees meer...
IJsheiligen: kuip- en potplanten verzorgen

Je hebt er vast wel eens van gehoord: IJsheiligen. Wist je dat je daarna echt de bloemetjes buiten kunt zetten? Ons tuincentrum legt uit hoe dit zit en hoe je dat doet.

Lees meer...