Fleurige februaritips voor huis en tuin

Fleurige februaritips voor huis en tuin

Het is elke dag gelukkig alweer wat langer licht en de frisgroene puntjes van de voorjaarsbollen steken overal steeds hoger de grond uit. Ben je afgelopen herfst vergeten narcissen, tulpen, blauwe druifjes of krokussen in de tuin of terras- en balkonpotten te planten? Niet getreurd! Je kunt bij ons tuincentrum in Maaseik volop voorbehandelde bloembollen die nu al bloeien in potten, manden, schalen en glazen potten kopen. Daarmee fleur je huis en tuin in een handomdraai op. En je kunt nog meer doen om de laatste wintermaanden binnen en buiten op te vrolijken.

9 fleurige bloemen- en plantentips

  1. Vul bakken en manden met bloeiende voorjaarsbollen, zoals sneeuwklokjes, mininarcissen, hyacinten, krokusjes, dwergirisjes en blauwe of witte druifjes. Deze kun je zowel binnen als buiten zetten. Op het terras of het balkon heb je er langer plezier van. Binnen bloeien ze vanwege de relatief hoge warmte korter. Wanneer de bolletjes zijn uitgebloeid kun je ze in de tuin uitplanten. Verwijder daarbij alleen de uitgebloeide stelen en laat de rest van het loof afsterven. Uitgebloeide sneeuwklokjes die al langer in je tuin staan kun je na de bloei uitspitten, splitsen en weer uitplanten.
  2. Maak het in huis extra gezellig met bloeiende kalanchoë, cyclamen, primula's, trendy hangplanten, zoals het erwtenplantje, graslelie en de lipstickplant en met fraaie en hippe bladplanten, zoals de blauw- of zinkvaren, asparagus, Calathea, vrouwentong (Sanseveria), gatenplant (Monstera) en het nog altijd populaire pannenkoekenplantje.  
  3. Plant, mits het niet vriest en de grond niet bevroren is, (bessen- en rozen-)struiken, hagen en bomen. Kijk in ons tuincentrum in Maaseik ook eens naar winterbloeiende struiken, zoals sneeuwbal (Viburnum), mahoniestruik (Mahonia),  toverhazelaar (Hamamelis) en de winterbloeiende én geurende kamperfoelie Lonicera fragrantissima.
  4. Snoei, als het niet vriest, kale struiken, appel- en perenbomen, leibomen als leilinden en dakplataan. Wilgen kunnen nu nog geknot worden.
  5. Verwijder onkruid als paardenbloemen en zwenkgrasjes; die zijn nu nog goed te zien en makkelijk te verwijderen.
  6. Bind de hoofdtakken van klimrozen zo horizontaal mogelijk vast. Uit de horizontaal geleide hoofdtakken komen straks de jonge uitlopers die rijk zullen bloeien.
  7. Vergeet niet de in de schuur of garage of de op zolder overwinterende kuipplanten af en toe te luchten en controleer of ze wat water nodig hebben. Je kunt ook beginnen met het verpotten van kuipplanten en kamerplanten.
  8. Voer de vogels (ongezouten) pinda’s, zaden, pitten, vetbollen en speciale, zoutloze vogelpindakaas. Door ze nu naar je tuin of balkon te lokken helpen ze je straks in je strijd tegen slakken en rupsen. Zet ook een waterschaaltje met lauwwarm drinkwater voor de vogels neer. Hang een nestkast op of maak de oude nestkast(en) schoon met heet water en een stevige borstel.
  9. Laat bladresten en afgestorven plantendelen liggen zolang het nog kan gaan vriezen. Ze vormen een natuurlijk isolatielaagje voor vorstgevoelige pot- en tuinplanten én bieden beschutting en voedsel aan insecten en vogels. Verwijder afgevallen blad wel van het gazon, om mosvorming te voorkomen, maar loop niet op het gras als het vriest of de grond bevroren is. Wacht ook met het afknippen van dorre bloemstelen. Ze zorgen in de wintertuin nog voor een gevarieerd plaatje en bieden soms ook nog voedsel (zaden) aan vogels.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Anti-muggen en wespen tips voor huis en tuin

Wij geven tips voor het wegjagen van muggen en wespen uit huis en tuin.

Lees meer...
Maak de tuin vakantieproof

Vooruitzien is regeren. Neem nu alvast maatregelen om ervoor te zorgen dat je tuin vakantieproof is.

Lees meer...
Ideeën en tips voor een zomers tuinfeest

Organiseer een gezellig tuinfeest met familie en vrienden. We geven je graag volop inspiratie en slimme, handige tips. Zodat je er ook als gastheer of -vrouw in volle teugen van geniet.

Lees meer...
15x zomers (balkon)tuinieren

Ga op een niet al te hete dag, of vroeg in de ochtend of op een zwoele zomeravond aan de slag met deze zomerse tuin- en balkonklusjes voor de maand juli.

Lees meer...