Alles voor Dierendag in het tuincentrum

Alles voor Dierendag in het tuincentrum

In ons tuincentrum in Maaseik vind je naast planten voor binnen en buiten, tuingereedschap en tuinaccessoires een groot aanbod voer, speeltjes, voerbakjes, kooitjes, mandjes en andere benodigdheden voor je huisdier. Of je nu een hond, kat, cavia, konijn, zangvogel of vissen (in de vijver of een aquarium) hebt. Zondag 4 oktober is het weer Werelddierendag, tijd om je huisdier extra te verwennen. Kom dus snel langs in ons tuincentrum in Maaseik voor iets leuks of lekkers. Hierbij een aantal tips waarmee je je huisdier kunt verwennen.

Verwennerijen voor je huisdier

  • Verwen je hond of kat met een zachte schapenvacht, een ligkussen of een mooie mand om binnen lekker languit op of in te kunnen luieren.
  • Bouw of koop een mooi hondenhok voor in de tuin en verwen Bello of Rakker met speeltjes zoals een bal of met een lekker kauwbot. Je kunt ook een heel sportparcours of een hindernisbaan voor de hond maken, met tunnels en palen. Of pak een hoepel en leer hem of haar erdoorheen te springen. En dan beloon je de hond natuurlijk met een lekker en gezond hondensnoepje.
  • Zowel honden als katten kunnen gefascineerd zijn door een vijver of een andere waterpartij in de tuin. Leg er een aan als je daarvoor de ruimte hebt. Je trekt er ook veel andere kleine dieren en insecten mee. Leg liever geen paden van grind of schelpen aan. Dat voelt niet fijn aan de pootjes van je viervoeter.
  • Katten zijn gek op kattenkruid (Nepeta). Dit is een mooie tuinplant die lang bloeit met lilakleurige bloemen en die zacht, geurig grijs blad heeft. Katten zijn gek op die geur en worden er helemaal ‘happy’ van. Geen (zonnige) plek meer in de tuin? Koop dan een speeltje met kattenkruid (catnip) erin. Katten houden ook van kattengras, dat je op het balkon, terras of binnen op de vloer kunt zetten, bijvoorbeeld in de buurt van hun voer- en waterbakje. Katten knabbelen er graag aan, het is gezond voor ze en het helpt ze haarballen uit te braken. 
  • Katten houden van klauteren, klauwen en een hoge plek vanwaar ze alles goed in de gaten kunnen houden. Trakteer ze op een speciale kattenklim- en krabpaal. Er zijn ook kattenmanden op een verhoogd onderstel of pootjes. Of plant een (kleine) boom waar ze aan kunnen krabben en in kunnen klimmen. Daarbovenin voelen ze zich op hun gemak en kunnen ze lekker de ‘kat uit de boom kijken’.
  • Honden graven graag, maar dat zie je liever niet in de border gebeuren. Maak verhoogde borders en gebruik hoge plantenbakken en laat je hond naar speeltjes of iets lekkers graven in een oude zandbak of een met zand of oude aarde gevuld kunststof kinderbadje.
  • Voor knaagdieren, zoals konijnen, is er speciaal kruidenhooi, met daarin bloemen, kruiden en groenten. Extra lekker en gezond. Of kies voor een speciaal knaagdierententje, hamsterhuisje, hamstermolen, een tunnel waarin ze weg kunnen kruipen of een kokosnoot met laddertje die je in de kooi hangt.
  • Je kanariepiet of papegaai maak je blij met een schommel in de kooi. Die zijn er in allerlei soorten en maten, gemaakt van hout, touw of speciaal vogelvoer. Ook een spiegeltje in de kooi vinden ze heel interessant.  

Pas op

Er zijn best veel planten die je beter niet in de tuin of in huis kunt halen, omdat ze voor honden en katten giftig zijn. Dat zijn in de tuin onder andere anjers, taxus, vingerhoedskruid, monnikskap en petunia’s en in huis de gatenplant, ficus, amaryllis en kerstster. Pas ook op met stekelige planten, zoals agaves en cactussen, want daaraan kunnen ze zich verwonden.

Heb je geen huisdier, maar ben je wel een dierenliefhebber? Hang dan een vogelnestkastje op, plant een bessenstruik waar ze van kunnen snoepen of sla alvast pindaslingers of zaden in voor de tuinvogels. Of plaats een egelhuisje in de tuin.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Pinksterbloemen en een wilde bloemenweide

Zie je ook bijna geen pinksterbloemen meer in de weilanden? Net als veel andere inheemse, wilde planten verdwijnen die helaas in rap tempo. Niet goed voor de biodiversiteit. Daarom geeft ons tuincentrum je nu graag tips voor het aanleggen van een wilde bloemenweide. Leuk klusje om mee te beginnen in het pinksterweekend!

Lees meer...
IJsheiligen: kuip- en potplanten verzorgen

Je hebt er vast wel eens van gehoord: IJsheiligen. Wist je dat je daarna echt de bloemetjes buiten kunt zetten? Ons tuincentrum legt uit hoe dit zit en hoe je dat doet.

Lees meer...
Top 10 hemelsblauwe bloemen

We wensen je een heel fijne Hemelvaartsdag met hopelijk een hemelsblauwe lucht, een stralend zonnetje én wat hemelsblauwe bloemen.

Lees meer...
De leukste tuincadeaus voor Moederdag

In ons tuincentrum in Maaseik slaag je gegarandeerd voor een mooi geschenk voor Moederdag. Lees hier onze inspirerende tips voor originele cadeaus, voor moeders met én zonder groene vingers.  

Lees meer...