Goudpalm: Woonplant van de maand februari 2020

Goudpalm: Woonplant van de maand februari 2020

Zodra goudpalm (wetenschappelijke naam: Dypsis syn. Areca) een plekje heeft gevonden, is het een kamerplant die niets anders dan rust uitstraalt.

De palm heeft geen centrale stam, de rietachtige bladstengels komen allemaal rechtstreeks uit de grond en groeien omhoog in lichtgroene, smalle en puntige bladeren. Die groeien naar buiten in een fraaie groene fonteinvorm die een vrolijke uitstraling heeft, veel sfeer biedt en ook nog iets zwierigs aan het interieur geeft. Daarnaast blijkt uit onderzoek van NASA dat goudpalm in huis een luchtzuiverende werking heeft en bijdraagt aan een goede luchtvochtigheid, argumenten waar consumenten gevoelig voor zijn. 

Herkomst

Goudpalm behoort tot de familie van de Arecaceae, waar nog meer palmen bij horen. De plant wordt vaak nog met oude namen Chysalidocarpus en Areca aangeduid. Dit kan verwarrend werken; in de wetenschap en plantenhandel is afgesproken de meest recente naam voor deze plant te hanteren: Dypsis syn. Areca of gewoon goudpalm.

Verzorgingstips

  • Bij koud weer even inpakken voor het transport naar huis.
  • Goudpalm vraagt een lichte standplaats. Felle zon kan echter beter worden vermeden, vooral in de zomer. 
  • Hoe groter de plant des te makkelijker in verzorging: pas gewoon de watergift aan de grootte aan. Geef vooral regelmatig (niet te koud) water zodat de potkluit nooit helemaal uitdroogt.
  • Om lelijke bladpunten te voorkomen – wat zich nog wel eens kan voordoen in ruimtes met centrale verwarming in de wintermaanden - is regelmatig sproeien aan te raden. 
  • In de zomer kan dat ook door de plant buiten in de regen te zetten tijdens een bui. 
  • Eventueel geel, oud of lelijk blad kan er afgetrokken worden. In de zomer kan de plant ook op het terras of balkon staan, mits de temperaturen niet onder de 12°C komen. Oorspronkelijk komt  goudpalm uit het zuidelijke deel van Madagaskar, dus tegen kou is deze palm niet goed bestand.voor consumptie.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

DIY: zelf een kerstkrans maken

In deze blog ontdek je waarom het zelf maken van een kerstkrans de perfecte manier is om een persoonlijk tintje aan je kerstversieringen toe te voegen.

Lees meer...
15 tuintips voor december

Hier zijn 15 tuintips voor december om je te begeleiden bij het verzorgen van je tuin gedurende de laatste maand van het jaar.

Lees meer...
De allermooiste kerstbal: amaryllis

Officieel is het een bloembol (die Hippeastrum heet), maar iedereen kent hem als amaryllis. Wij vinden hem een van de mooiste 'kerstballen'.

Lees meer...
Kerstverlichting kiezen

De donkerste dagen van het jaar komen eraan. Maak het binnen en buiten een stuk gezelliger met allerlei stralende lichtjes. Zeker in deze nare tijden vormen ze letterlijk en figuurlijk lichtpuntjes.

Lees meer...