15 tuintips voor december

15 tuintips voor december

Buiten is het donker en kaal. We zijn druk met voorbereidingen voor de feestdagen en maken het binnen graag zo gezellig mogelijk. Tussendoor is er ook nog het een en ander te doen in de tuin, op het terras en balkon. We geven je graag praktische en decoratieve tips voor de decembermaand.

 1. Vul potten en manden met bloeiende kerstroos (Helleborus), Skimmia, heide, winterviolen, bergthee (Gaultheria) of parelbes (Pernettya), wintergroene klimop, miniconifeer, hulst, Leucothoe en/of zilverstruikje (Calocephalus brownii). Plaats de fleurige potten en manden op de tuin- of balkontafel en bij de voordeur.
 2. Zolang de grond niet bevroren is kunt u tot medio december de laatste voorjaarsbollen planten.
 3. Maak of koop een decoratieve kerstkrans voor aan de voordeur. Gebruik groen en bessentakken uit eigen tuin of haal dit (of een kant-en-klare krans) bij ons tuincentrum in Maaseik, eventueel aangevuld met leuke, weer- en windbestendige decoraties. U kunt er ook nog een lichtsnoer rond draperen.
 4. Hang lichtsnoeren of netten in struiken bij de voordeur, op het terras of op het balkon. Of drapeer ze door een boom, over de pergola of de balkonreling.
 5. De winter is een goede tijd om (een deel van) de tuin te renoveren. Er zijn altijd perioden dat het niet vriest en de grond niet bevroren is. Planten zijn in rust en laten zich makkelijk planten en verplanten, met uitzondering van wintergroene struiken en bomen. U kunt nu ook prima bessenstruiken, rozen, bladverliezende hagen en (fruit)bomen planten. Of een pad, terras of tuinverlichting aanleggen, de schutting of het tuinhek repareren of een trellisscherm rond de klikobakken plaatsen.
 6. Maak tuingereedschap schoon en scherp of laat het repareren of slijpen. Vet metalen gereedschap in tegen roest en vet houten stelen en handvatten in om te voorkomen dat ze uitdrogen en daardoor minder veerkrachtig worden.
 7. Controleer in de garage of op zolder overwinterende kuipplanten regelmatig op wol- en dopluis en slakken. Verwijder bruin of aangetast blad. Zorg voor voldoende ventilatie door de planten te laten luchten op een windstille, droge dag en controleer of ze niet uitdrogen.
 8. Rooi dahlia’s, canna’s en knolbegonia’s na de eerste nachtvorst. Haal de bollen en knollen uit de pot of grond, knip de stengels tot een lengte van circa 10 centimeter terug en verwijder voorzichtig zo veel mogelijk aarde. Laat de bollen en knollen een week drogen en leg ze vervolgens in een kistje met een laag stro, zand of zaagsel op een koele, droge en donkere plaats.
 9. Zorg dat de vijver niet dichtvriest, bijvoorbeeld met een speciale ijsvrij-houder.Hak nooit een gat in het vijverijs. De trillingen zijn zeer schadelijk voor de overwinterende vissen.
 10. Bescherm vorstgevoelige tuinplanten met vliesdoek, jute zakken, stro of een mulchlaag van bladeren en houtsnippers. Zie de tips die we eerder op deze site plaatsten.
 11. Snoei rozen, appel- en perenbomen, kweeperen, mispels, druif, kiwi, bessenstruiken, bladverliezende hagen en blauwe regen. Verwijder dode, zieke en elkaar kruisende takken. Ook fuchsia’s kunnen zodra ze al hun blad verloren hebben flink gesnoeid worden. Maak van het snoeiafval een takkenril of insectenhotel.
 12. Zet een paar takken van winterbloeiende struiken of boompjes, zoals toverhazelaar, Forsythia of Prunus × subhirtella ‘Autumnalis Rosea’ in een grote vaas met speciale heestervoeding in lauwwarm water om je interieur op te fleuren.
 13. Het is een prima tijd om de compostbak of composthoop om te zetten, zodat u straks in het voorjaar volop vruchtbare tuincompost hebt. Met twee bakken naast elkaar gaat dat makkelijk. Breng met een riek of tuinvork alles uit de ene bak over in de andere, waarbij alles wat bovenin zat onderin komt. Bij één compostbak is het wat lastiger om ervoor te zorgen dat de bovenlaag onderin komt en vice versa. Pas in beide gevallen op voor kleine dieren die in de composthoop overwinteren.
 14. Voer de tuinvogels en maak nestkasten schoon.
 15. Vergeet niet op tijd een kerstboom te kopen! We hebben ook leuke minikerstboompjes voor in de vensterbank of op de tuin- en terrastafel. U vindt deze en nog veel meer sfeervolle en groene decoraties op onze inspirerende kerstafdeling.

Het team van ons tuincentrum in Maaseik wenst u heel fijne feestdagen!

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Planten die prima tegen 'natte voeten' kunnen

Het voorjaar verloopt wereldwijd ontzettend grillig. Daarom is het slim én duurzaam om bij de keuze van je tuin- en balkonplanten rekening te houden met de omstandigheden waarin ze het best gedijen. Willen ze zon en droge grond of juist meer schaduw en natte voeten? Ons tuincentrum tipt de beste planten voor vochtige plekken!

Lees meer...
Zaaien, maar niet maaien in mei

Zo'n verregend begin van het voorjaar is niet fijn voor ons, maar wel voor je planten. Met al die nattigheid van de laatste tijd schiet alles de grond uit. En nu de IJsheiligen weer vertrokken zijn kunnen we los gaan met het ter plekke zaaien van eenjarige bloemen voor de pluktuin, groenten en kruiden in de moestuin en nog veel meer. Wat je dan weer beter kunt laten deze maand is maaien.

Lees meer...
Pinksterbloemen en een wilde bloemenweide

Zie je ook bijna geen pinksterbloemen meer in de weilanden? Net als veel andere inheemse, wilde planten verdwijnen die helaas in rap tempo. Niet goed voor de biodiversiteit. Daarom geeft ons tuincentrum je nu graag tips voor het aanleggen van een wilde bloemenweide. Leuk klusje om mee te beginnen in het pinksterweekend!

Lees meer...
IJsheiligen: kuip- en potplanten verzorgen

Je hebt er vast wel eens van gehoord: IJsheiligen. Wist je dat je daarna echt de bloemetjes buiten kunt zetten? Ons tuincentrum legt uit hoe dit zit en hoe je dat doet.

Lees meer...