5 gewassen voor de makkelijk moestuin

Het voorjaar hangt in de lucht en onze groene vingers jeuken! We kunnen weer gaan genieten van de zachte, gezonde buitenlucht en aan de slag gaan met zaden, planten en bloemen. Maar natuurlijk ook met eetbare gewassen, zodat je straks kunt smikkelen en smullen van een rijke, gezonde en lekkere oogst. Er is overal wel plek te vinden of te maken voor verse groenten, kruiden en fruit. Ook in de siertuin en op het balkon.

Don't: dat je de moestuin eerst moet omspitten is gelukkig een achterhaald idee. Hiermee verstoor je alleen maar het bodemleven, waar de wormen en tal van micro-organismen hun goede werk doen. Dat is alvast een intensieve klus die je kunt afstrepen.

Do: onkruid wieden staat daarentegen altijd op de 'to-do-lijst'. Onkruid is nu nog makkelijk te spotten en te bestrijden voordat het de boel overneemt en zich uitzaait. En wist je dat je heel veel 'onkruid' ook kunt eten, zoals brandnetel, zevenblad, zuring, hondsdraf en paardenbloem? Zolang het niet bespoten is, is het zelfs zowel lekker als gezond.

5x makkelijk moes

Voor wie nog groene vingers moet kweken zijn er een aantal foolproof groenten en kruiden die gegarandeerd groeien en bloeien. Ons tuincentrum in Maaseik zet vijf aanraders voor je op een rijtje.

1. Mediterrane kruiden

Klassieke keukenkruiden, zoals salie, lavendel, rozemarijn en tijm, zijn niet alleen smakelijk, maar ook mooi om te zien en bovendien bieden hun bloemen ook voedsel aan nuttige insecten, zoals bijen en hommels. Bovendien zijn ze allemaal langlevend, wintergroen en vorstbestendig en doen ze het ook prima in een pot of bak. Zolang ze maar voldoende zon krijgen. Grijsbladige kruiden, maar ook de rozemarijn en tijm, hebben bovendien weinig water nodig.

Groentje? Kies voor een makkelijke moestuin!

2. Bieslook

Natuurlijk ook een bekend en lekker keukenkruid, maar deze vaste plant is niet mediterraan. En gedijt niet alleen in volle zon, maar ook in halfschaduw. Bieslook moet je alleen af en toe water geven, want hij houdt van licht vochtige grond. Er bestaat ook Chinese bieslook, waarvan het blad wat grover, platter en breder is dan de gewone bieslook. Deze look bloeit met witte in plaats van lila bloempjes en de smaak is wat knoflookachtiger.

3. Aardbeien

Zolang de zomerkoninkjes maar voldoende zon, voeding en vocht krijgen gaan ze jarenlang mee. Je kunt ze ook heel leuk in een hangmand naar beneden laten bungelen. Ze zijn goed winterhard en hun blad blijft in milde winters ook mooi groen. In de volle grond moet je ze wat meer zorg bieden dan in een (speciale aardbeien-)pot of hangmand. Want als hun vruchtjes in de natte grond blijven liggen gaan die snel rotten. Dan is het zaak ze op tijd te oogsten of er een bedje van stro onder te leggen.

Groentje? Kies voor een makkelijke moestuin!

4. Rucola en andere soorten snijsla

Dit soort slasoorten kun je heel makkelijk zaaien, ook in potten en bakken. Daar kun je nu al mee beginnen. De zaadjes ontkiemen en groeien snel en kun je het hele jaar door opnieuw zaaien. Ze doen het zowel in de zon als schaduw, maar laat de grond niet uitdrogen. En houd slakken op afstand!

5. Eetbare bloemen

Mooi, makkelijk en lekker! Wat wil je nog meer? Je kunt eenjarige, eetbare zomerbloeiers heel makkelijk zaaien en er salades, gebakjes, ijsthee en toetjes mee opfleuren. En ze bloeien eindeloos lang. Denk aan komkommerkruid (Borage), Oost-Indische kers (lekker op een boterham met kaas, want licht peperig) en goudsbloem (Calendula). Probeer trouwens ook eens de bloemetjes van de lavendel en bieslook op tafel!

Alles voor de moestuin, van zaden, plantjes tot aardbeienpotten en plantenlabels, vind je in ons tuincentrum in Maaseik. We wensen je een smakelijke en gezonde oogst van eigen kweek!

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Planten die goed tegen droogte kunnen

Plannen om deze zomer voor langere tijd op vakantie te gaan? Of heb je een tuin op het zuiden met droge, zanderige grond? Wij tippen planten die tegen zongedroogde omstandigheden kunnen!

Lees meer...
Planten die prima tegen 'natte voeten' kunnen

Het voorjaar verloopt wereldwijd ontzettend grillig. Daarom is het slim én duurzaam om bij de keuze van je tuin- en balkonplanten rekening te houden met de omstandigheden waarin ze het best gedijen. Willen ze zon en droge grond of juist meer schaduw en natte voeten? Ons tuincentrum tipt de beste planten voor vochtige plekken!

Lees meer...
IJsheiligen: kuip- en potplanten verzorgen

Je hebt er vast wel eens van gehoord: IJsheiligen. Wist je dat je daarna echt de bloemetjes buiten kunt zetten? Ons tuincentrum legt uit hoe dit zit en hoe je dat doet.

Lees meer...
Top 10 hemelsblauwe bloemen

We wensen je een heel fijne Hemelvaartsdag met hopelijk een hemelsblauwe lucht, een stralend zonnetje én wat hemelsblauwe bloemen.

Lees meer...