Tuintrends 2016

Tuintrends 2016

De grote tuinbrancheverenigingen en trendwatcher Aafje Nijman hebben de handen weer ineengeslagen om de trends voor 2016 op een rijtje te zetten. Waar kunnen we komend jaar zoal naar uitzien?

Natuurlijke nonchalance
Hoe groener, hoe beter! Veel beplanting, waaronder verticale creaties en waarbij de eigen kruidenhoek en moestuinplanten natuurlijk niet mogelijk ontbreken, is het motto. Daarbij horen natuurlijke, hergebruikte en oude materialen, natuurlijke kleuren en (handgemaakte) accessoires van glas, hout, vlechtwerk en terracotta. Een losse, nonchalante tuinstijl, met ronde en grillige vormen. Volg het voorbeeld van moeder natuur.

Sprookjesachtig
De harde realiteit proberen we te ontvluchten met sprookjesachtige accenten, donkere kleuren en pastelkleuren met een vleugje goud of koper, en weelderige en exotische planten en bloemen, zoals rozen, varens en orchideeën. Ook bijzondere, vervreemdende decoraties en dessins die bestaan uit vervagende vlekken, kleurverloop en uitvergrote bloem-, blad- en takmotieven passen hier goed bij.

Binnenstebuiten
We laten de grenzen tussen binnen en buiten steeds meer vervagen. De stijl en sfeer van het interieur wordt doorgetrokken in de tuin en omgekeerd. Denk aan het gebruik van eenzelfde kleurenpalet en dezelfde stijl meubels, accessoires en verlichting. Ook in de tuin zelf vervaagt de grens tussen de verschillende delen. Zo kunnen het terras, de border en de vijver gedeeltelijk in elkaar overvloeien. Planten met krachtige, opvallende vormen en kleuren passen helemaal binnen deze trend.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Composteren kun je leren!

Wil je graag duurzaam bezig zijn, goed voor je planten zorgen én geld besparen? Begin dan met composteren!

Lees meer...
Start een pluktuin met deze tips

Wat is er nu fijner dan een zomerlang bloemen om je heen? Liefst zowel binnen als buiten. De oplossing: een pluktuin of bloemenborder!

Lees meer...
Maak je gazon klaar voor het voorjaar

Geef je grasmat na de koude wintermaanden wat extra liefde en aandacht. Deze tips helpen je je gazon dit voorjaar weer in topconditie te brengen!

Lees meer...
5 gewassen voor de makkelijk moestuin

Voor wie nog groene vingers moet kweken zijn er een aantal makkelijke groenten en kruiden die gegarandeerd groeien en bloeien. Wij zetten vijf aanraders voor je op een rijtje.

Lees meer...