Woonplant van de maand april: Peperomia

Woonplant van de maand april: Peperomia

Vele tinten groen, met geel, rood en zilver. Effen én met bladtekening. En dat allemaal in een compacte plant met een rijke puur natuur-uitstraling: Peperomia.

Bloemen als staartjes

Peperomia is er in vele soorten, maten, soorten en kleuren, van groen tot roze. De planten hebben grote sierwaarde door de vorm en kleurtekening van de bladeren. Die kunnen klein en weelderig zijn, maar ook lang en puntig. Of juist robuust, in een volle struikvorm. Sommige Peperomia bloeien met stevige groene stengels die fier omhoog staan, als vrolijke staartjes, andere bieden voornamelijk prachtig blad. De opbouw van dat  blad is mooi gelaagd, zodat de plant er vol en levendig uitziet. Die dichte structuur straalt iets beschermends uit en absorbeert bovendien geluiden, zodat de plant in huis voor verstilling zorgt. Al het groene blad werkt daarnaast luchtzuiverend, zo blijkt uit onder andere NASA-onderzoek*. 

Synergie 

De woonplant heeft een warme, vriendelijke uitstraling en past met haar ronde vorm en rijke bladgroei goed in de huidige stijltrend Connect the Story waarin cirkels en verbinden centraal staan. Kernwoorden als duurzaamheid, eenvoud en tevredenheid komen allemaal samen in de prachtige vormen van Peperomia. Materialen met een handgemaakt karakter passen hier goed bij: denk aan keramiek, katoen, linnen en glas. Kunststof met een kern van riet kan een nieuw spanningsveld creëren waarmee de uitstraling weer heel anders wordt. De vrolijke staartjes die bij sommige variëteiten als antennes omhoog steken, maken van Peperomia een veelzeggend verbindend element. 

Spelen met cirkels 

Omdat de meeste soorten vrij laag blijven, is Peperomia heel geschikt om in flessentuintjes en terraria te gebruiken. Het blad leent zich eveneens voor laagstaande schalen: het komt het best tot zijn recht als er op kan worden gekeken. Wie de cirkeltrend wil doortrekken, zet Peperomia in een lage schaal op een rond onderbord op een ronde tafel, om de straalbeweging van een steentje in stil water na te bootsen. 

Peperomia's verzorging 

Peperomia komt uit een grote familie van zo'n 500 sierbladplanten en is verwant aan peper. In het wild groeit de plant in het Amazonegebied van Zuid-Amerika, bij voorkeur onder bomen waar het warm en schaduwrijk is. Peperomia heeft niet veel verzorging nodig: 'liefdevol verwaarlozen' is het devies. De plant staat het liefst licht, maar niet in de volle zon, al kan hij die vaak wel hebben. Laat de potgrond niet helemaal uitdrogen en geef geen water op het blad, dan groeit de plant het best. 

  • Peperomia is een geschikte instapplant voor mensen met niet al te groene vingers.
  • Heel mooi: de diverse tinten groen van verschillende Peperomia bij elkaar zetten.
  • Peperomia wordt in Brazilië gezien als een geluksbrenger. Het is daar een hart-onder-de-riem-cadeautje dat zegt: 'Het komt allemaal goed'. 
  • De woonplant heeft een reeks illustere bijnamen, zoals zwanenkroos, dwergpeper, krokodillentranen of rattenstaartje. 
  • De naam is afgeleid uit het Grieks: ‘peperi’ betekent 'peper' en ‘homoios’ staat voor 'gelijkend’. 

Kom voor meer informatie over de Peperomia langs bij ons tuincentrum in Maaseik.

Woonplant van de maand
Peperomia is Woonplant van april 2016. De 'Woonplant van de maand’ is een initiatief van het Bloemenbureau. Maandelijks kiest het Bloemenbureau in overleg met vertegenwoordigers uit de sierteeltsector een plant die het opvallend goed doet bij de consument, of juist (nog) niet zo bekend is, maar wel potentie heeft om het goed te doen in de woonkamer. 

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Start een pluktuin met deze tips

Wat is er nu fijner dan een zomerlang bloemen om je heen? Liefst zowel binnen als buiten. De oplossing: een pluktuin of bloemenborder!

Lees meer...
Maak je gazon klaar voor het voorjaar

Geef je grasmat na de koude wintermaanden wat extra liefde en aandacht. Deze tips helpen je je gazon dit voorjaar weer in topconditie te brengen!

Lees meer...
5 gewassen voor de makkelijk moestuin

Voor wie nog groene vingers moet kweken zijn er een aantal makkelijke groenten en kruiden die gegarandeerd groeien en bloeien. Wij zetten vijf aanraders voor je op een rijtje.

Lees meer...
Favoriete vroege voorjaarsbloeiers

Verlang je ook zo naar de lente? Kom dan langs in ons tuincentrum om de fijnste vroege voorjaarsbloeiers te scoren!

Lees meer...